BPMN یا مدل سازی فرآیند کسب و کار (Business Process Model & Notation) ، درواقع مجموعهای از نمادها و اشکال گرافیکی برای مدل سازی فرآیند کسب و کار است.
BPMN روشی را برای ساخت مدلهای فرآیندی تعریف میکند که نشان میدهد چگونه کارها در یک سازمان انجام میشود. BPMN دارای دو عنصر اصلی گرهها (nodes) و خطوط اتصال (connector lines) است که از آنها برای نمایش فعالیتها، تصمیمها و زیرفرآیندها (Sub-Process) استفاده میکند.
میتوان از گرهها برای توصیف دستهای وظایف یا رویدادهای مرتبط به هم استفاده کرد. هر گره نشاندهنده یک فعالیت یا رویداد است که توسط یک فرد در سازمان تکمیل شده و به سرانجام رسیده است؛ برای مثال، تایید گزارش هزینه، تماس با مشتری یا درست کردن یک فاکتور.
خطوط اتصال فعالیتهای مختلف را طی چند مرحله به یکدیگر مرتبط میکند؛ مراحلی که باید برای تکمیل موفقیتآمیز فرآیند انجام شوند. برای مثال، «تایید اطلاعات درج شده در فرم» مستقیما با «فرم درخواست بررسی» در ارتباط است، زیرا همیشه باید مرحله تایید پیش از مرحله بررسی وجود داشته باشد.
BPMS چیست و چه کاربردی دارد؟
نرم افزار مدیریت فرآیند کسب و کار (BPMS) به شرکتها کمک میکند تا مجموعهای از فعالیتها و وظایف را طراحی، مدلسازی، اجرا، اتوماتیکسازی و بهبود ببخشند تا به یک هدف سازمانی مشترک دست پیدا کنند. BPMS یک محصول فناوری است که از مدیریت فرآیند کسب و کار (BPM) پشتیبانی میکند؛ تخصصی که هدفش بهبود فرآیندهای کسب و کار end to end است.
BPMS مجموعهای از فناوریها است که شامل موارد زیر میشود:
- ابزارهای استخراج فرآیند برای کشف، نمایش و تحلیل وظایفی که فرآیندهای کسب و کار را هدایت میکنند،
- مدل سازی فرآیند کسب و کار برای نمودارسازی فرآیندهای کسب و کاری،
- موتورهای گردش کار برای اتوماتیکسازی جریان کارهایی که یک فرآیند کسب و کاری را تکمیل میکنند،
- موتورهای قانون کسب و کار (BREs) که کاربران نهایی را قادر میسازد تا خودشان قوانین کسب و کار را بدون نیاز به برنامهنویس تغییر دهند،
- ابزارهای شبیهسازی و تست: برای مشاهده نحوه عملکرد فرآیندها بدون نیاز به کدنویسی اولیه.
در سالهای اخیر شاهد ظهور سیستم هوشمند فرآیندهای کسب و کار (iBPMS) در بازار بودهایم. iBPMS درواقع اصطلاحی است که گارتنر برای اشاره به فناوریهای پیچیدهای مانند تحلیل بلادرنگ، پردازش رویدادهای پیچیده (CEP)، نظارت بر فعالیتهای کسب و کاری (BAM) و هوش مصنوعی (AI) معرفی کرده است. این فناوریها، اتوماتیک کردن فرآیندها را پویاتر و مبتنی بر داده کرده است. استفاده روزافزون BPMS از فناوریهای کمکد/بدون کد (LCNC) بدان معنا است که دیگر کسبوکارها برای بهینهسازی فرآیندهای کسب و کاری خود به کدنویسان حرفهای وابسته نیستند.
تحلیلگران کسب و کار و حتی کاربران کسبوکارها میتوانند با استفاده از BPMS با توسعهدهندگان فرآیند و کارشناسان فناوری اطلاعات جهت پیدا کردن، بهبود و تغییر فرآیندهای کسبوکاری خود همکاری کنند.
مزایای استفاده از BPMS در برنامههای بهبود فرآیند
براساس تحقیقات موسسه BPMInstitute.org، پیادهسازی یک برنامه موفق BPM به شرکتها کمک میکند تا در موارد زیر به موفقیت دست پیدا کنند:
- تسریع زمان ورود به بازار
- بهبود هزینه، بهرهوری و کیفیت
- بهبود سطح خدمات و رضایت مشتری
- سادهسازی فرآیندهای کسب و کاری
- مدیریت ریسک و تبعیت قانونی
- معرفی سریعتر طرحهای ساختاری در فرآیندهای جدید
- کاهش هزینهها و افزایش درآمد
ابزارهای BPMS با ایجاد یک محیط عملیاتی، اهداف و مزایای BPM را که در بالا شرح داده شد، فعال میکند.
این ابزارها به شرکتها کمک میکنند تا استراتژیهای کسبوکاری خود را، با هماهنگی تغییر و بهبود فرآیندهای کسبوکار در بخشهای مختلف سازمان و حتی با شرکای خارجی، پیادهسازی کنند. این ابزارها باعث ایجاد یکپارچگی در سیستمهای سازمان و برنامههای کاربردی سازمانی، مانند برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP) و مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) میشوند. ابزارهای BPM با جمعآوری دادهها و تحلیل آنها به شرکتها، در فهم اینکه کدام بخش از فرآیندهای کسب و کار نیاز به اتوماسیون یا تغییر دارند، کمک میکند.
اگر ابزارهای BMPS به درستی اجرا شوند، میتوان با اتوماسیون فرآیندهای دستی و حل مشکلات موجود در فرآیندها و ارائه یک دید گستردهتر به کارکنان درباره نحوه انطباق کار آنها در یک فرآیند بزرگتر، بهرهوری و روحیه کاری آنها را بهبود بخشید.
BPMS یکی از فناوریهایی است که به شرکتها کمک میکند تا با فراهم آوردن ابزارهایی که باعث بهینهسازی فرآیندهای کسبوکاری موجود و ایجاد فرآیندهای جدید میشوند، به اهداف تحول دیجیتال خود دست یابند.
مهمترین ویژگی های BPMS
اصلیترین ویژگیهای BPMS عبارتند از:
- موتور فرآیند برای مدل سازی فرآیندها و برنامههای کاربردی وب
- جمعآوری داده و تحلیل کسب و کار به منظور اعمال تغییرات هوشمند در فرآیندها
- سیستم مدیریت محتوا (CMS) برای ذخیره ایمن فایلها
- ابزارهای همکاری مانند نرمافزارهای همکاری اجتماعی
- استقرار ابری یا فیزیکی ( on-premises)
با این اوصاف، مجموعه ویژگیهای محصولات BPMS به سرعت در حال تکمیل شدن هستند، زیرا فروشندگان در تلاشند تا با خودکارسازی سریع فرآیندهای ساده و پیچیده، نیازهای مشتریان خود را رفع کنند، تغییرات لازم را بلادرنگ اعمال و از فناوریهای نوظهوری مانند اتوماسیون فرآیند رباتیک (RPA) و هوش مصنوعی برای کسب مزیت رقابتی استفاده کنند.
دن موریس (Dan Morris)، متخصص حوزه BPMS ، یک ساختار ایده آل BPMS را نوعی «محیط ترکیبی» میداند که از تغییرات بسیار سریع پشتیبانی میکند، از تولید خودکار برنامههای کاربردی پشتیبانی کرده و به برنامههای ساخته شده در هر پلتفرمی اجازه ادغام و یکپارچه شدن در راهحل را میدهد.
موسسه تحقیقاتی فارستر (Forrester Research) بازار BPMS را یک بازار در حال گذار توصیف کرده است. بر اساس یافتههای این موسسه تحقیقاتی، اکثر فروشندگان به دلیل پروژههای گرانقیمت و پیچیده BPMS، که معمولا زمانبر هم هستند و ماهها و حتی گاهی سالها طول میکشد تا ارزش خود را نشان دهند، از آن چشمپوشی میکنند.
به همین دلیل، این موسسه تحقیقاتی BPM را به DPA (اتوماسیون فرآیند دیجیتال) تغییر نام داده است و آن را به دو بخش تقسیم میکند:
- DPA-deep: برای توصیف BPMS سنتی و با تمرکز بر اتوماسیون فرآیندهای پیچیده
- DPA-wide: برای اشاره به اتوماسیون فرآیندهای سادهترو ارزانتر
نظرات (2)
اوبیلا دو
رویکرد مدیریت زیرساخت ما جامع نگر است و به نظارت بر ظرفیت، ذخیره سازی داده ها، استفاده از شبکه، چرخه عمر دارایی ها، وصله نرم افزار، شبکه های سیمی و بی سیم و موارد دیگر می پردازد.
جیمز ویل
راه حل دسکتاپ میزبانی شده امکان ارائه یک تجربه فناوری اطلاعات سازگار و مقیاس پذیر را برای همه کاربران در یک سازمان فراهم می کند. با این راه حل، کاربران از طریق نماد یا لینک دسکتاپ دسترسی پیدا می کنند.